Schartong: De Vis van het Jaar

Schartong, een verborgen parel in de zee, is uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2023. Deze erkenning vestigt de aandacht op deze smaakvolle en veelzijdige vis, die lang in de schaduw van zijn populaire soortgenoten heeft gestaan. 

Wat is Schartong?
Schartong (Lepidorhombus whiffiagonis) is een platvis die behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Met zijn verfijnde smaak en delicate textuur is de schartong een heerlijke keuze voor visliefhebbers. Schartong komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan en is populair in de Europese keuken. De vis kan maximaal 65 centimeter lang en bijna 3 kg worden.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn
Een van de redenen waarom schartong is uitgeroepen tot Vis van het Jaar, is de duurzaamheid van de visserij. Het beheren van visbestanden op een duurzame manier is van cruciaal belang voor het behoud van de mariene ecosystemen. Schartong wordt op een verantwoorde manier gevangen, wat bijdraagt aan de instandhouding van de soort en het milieu.

Culinaire veelzijdigheid
Schartong is niet alleen duurzaam, maar ook culinair veelzijdig. De vis kan op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, grillen of stomen, en past bij een scala aan smaken. De subtiele smaak maakt het een uitstekende keuze voor zowel eenvoudige als meer verfijnde gerechten.

Economische Impact
De benoeming van schartong als Vis van het Jaar kan ook een positieve impact hebben op de visindustrie. Door de toegenomen vraag naar schartong, kunnen vissers en leveranciers profiteren van hogere verkoopcijfers. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de economische groei van kustgemeenschappen.

Gezondheidsvoordelen
Schartong is niet alleen smakelijk, maar ook gezond. Het is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine D en omega-3 vetzuren, die een rol spelen in dehartgezondheid en hersenfunctie. Daarnaast is het een magere vis, wat betekent dat het laag is in vet en calorieën, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die een gezond dieet volgen.

Lokale Gemeenschappen Ondersteunen
Door schartong te kiezen, ondersteun je niet alleen duurzame visserij, maar ook de lokale vissersgemeenschappen. Het kopen van lokaal gevangen schartong kan bijdragen aan het levensonderhoud van vissers en hun gezinnen, en helpt bij het in stand houden van traditionele visserijpraktijken die generaties lang zijn doorgegeven.

De Toekomst van Schartong
Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de behoefte aan verantwoorde consumptie, is de toekomst van schartong veelbelovend. De uitroeping tot Vis van het Jaar biedt een unieke kans voor consumenten, chefs en de visindustrie om deze geweldige vis te omarmen en te innoveren met nieuwe recepten en bereidingsmethoden.

Conclusie
Schartong, met zijn delicate smaak en veelzijdige culinaire toepassingen, verdient terecht de titel van Vis van het Jaar. Door te kiezen voor schartong ondersteunen we duurzame visserij en de lokale gemeenschappen. Bovendien is het een gezonde keuze vol voedingsstoffen. Laten we deze prachtige vis vieren en genieten van de heerlijke smaken die het te bieden heeft.

Zet schartong op je menu en ontdek zelf waarom het de Vis van het Jaar is!

Ondek het recept : Schartong gevuld met wortelen en nantaisboter